
DEF STAN 61 - 3 (PART 1)
SUPPLEMENT NO 76, ISSUE 2
2nd MAY 1973

SPECIFICATION
FOR

BATTERY, DRY (LECLANCHÉ), 90/60/4.5 V, NO 2, NATO STOCK NO 6135-99-901-3065

(NATO TYPE DESIGNATION NBA 070)

This Supplement supersedes SUPPLEMENT NO 76 to
DEF STAN 61 - 3 (PART 1), dated 19 March 1968

1. This Supplement is to be read in conjunction with the General Specification for
primary batteries (Leclanché, mercury, and manganese alkaline types) contained in
DEF STAN 61 - 3 (PART 1).

2.

3.

4.

5.

tion

6.

NOMINAL VOLTAGE

a. Cell.

1.5

b.    Battery.

(1)  HT 1 section: 90

(2)  HT 2 section: 60

(3)  LT section:   4.5

DIMENSIONS

Dimensions shall be in accordance with the requirements of the attached drawing.

MASS

Mass shall not exceed 16 pounds (7.26 kilograms).

MARKINGS

Marking shall be
contained in DEF

CONSTRUCTION

a. Assembly.

in accordance with the requirements of the General Specifica-
STAN 61 - 3 (PART 1), clause 11. and the attached drawing.

(1)  Two independent HT sections of 90 and 60 volts respectively, and one
LT section of 4.5 volts, combined in a single insulating container.

(a)  The HT 1 section normally being 60 layer-type cells connected
in series.

(b)  The HT 2 section normally being 40 layer-type cells connected
in series.
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6. a.  (1)  (c) The LT section normally being 12 cylindrical cells connected in
series-parallel.

(2)  Inter-cell connections between cylindrical cells
using wire not thinner than 0.028 in (22 s.w.g.)

(3)  Inter-stack connections for layer-type cells and

shall be soldered,
(0.71 mm).

cell-socket
connections shall be soldered, using insulated stranded wire.

(4)  The whole assembly shall be blocked securely to prevent internal
movement.

(5)  The hole in the outer container shall be concentric with the socket
and shall be sealed in such a manner that the seal may be removed and
replaced effectively to permit testing of the battery during storage.

(6)  After sealing, the battery shall be dipped in micro-crystalline wax
at a temperature of not less than 100°C, for not less than five
seconds,
a smooth

b. Cell details.

(1) Size.

in such a manner that the battery is covered completely with
and continuous protective wax film.

(a) HT 1: F100 (BS 397).

(b) HT 2: 2.3/64 in (51.99 mm) x 1.3/8 in (34.93 mm) x 3/16 in
(4.76 mm), nearest equivalent F92 (BS 397).

(c) LT: R25 (BS 397).

(2) Zinc thickness for cylindrical type.

Shall be not less than 0.014 in (0.36 mm).

c. Terminations.

Special socket to be in accordance with the requirements
drawing.

7. STORAGE AND PERFORMANCE TESTS

a. Allocation of sample batteries.

(1) For Qualification Approval testing.

Shall be in accordance with the requirements of the

of the attached

General
Specification contained in DEF STAN 61 - 3 (PART 1), clause 6.b.

(2) For Quality Assurance testing.

Number of sample batteries supplied shall be in accordance with the
requirements of the General Specification contained in
DEF STAN 61 - 3 (PART 1), clause 14.b. and shall be divided between
tests shown in the table below as follows:

10% Jungle with the balance divided equally between the other four
types of storage.
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7. b. Storage conditions and performance requirements.

GENERAL STORAGE MINIMUM DISCHARGE
TYPE OF STORAGE SPECIFICATION PERIOD LIFE AFTER STORAGE

CLAUSE (WEEKS) (HOURS)

Temperate 17.a. 4
(Short term)

32

Temperate 17.a. 78 22
(Long term)

Jungle 17.c. 8 30

Desert 17.b. 26 24

Temperate 18.d.   -        -     
(Spare)

Notes:

1. indicates insulation resistance after Jungle storage (General
Specification DEF STAN 61 - 3 (PART 1), clause 19.) to be not
less than 2 megohms.

2.        batteries stored singly.

c. Discharge test conditions.

(1) Resistance loads and discharge cycle.

(a)

(b)

(c)

The LT section shall be discharged for two minutes through
10 ohms, followed by four minutes through 16 ohms. This
cycle shall be repeated continuously.

The HT 1 section shall be discharge continuously through
3300 ohms; ie, this resistance will remain connected across
the HT 1 section throughout the test.

With the 3300 ohms applied continuously across the HT 1 section,
the HT 1 and HT 2 sections connected in series shall be
discharged for two minutes through 2800 ohms, followed by four
minutes on open circuit. This cycle shall be repeated
continuously.

(2) Voltage readings during discharge.

On the LT section and the HT 1 and HT 2 sections connected in
series, voltage readings shall be taken
the two minute period. The HT 1 section
taken during the last minute of the four

during the last minute
voltage readings
minute period.

shall
of
be
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7. c. (3) On-load voltage end-points.

(a) HT 1 section: 65 volts.

(b) HT 1 and HT 2 105 volts.
connected in series:

(c) LT section: 3.6 volts.
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THIRD ANGLE PROJECTION
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Procurement Executive, Ministry of Defence
Directorate of Standardization
Room 1138, Kentigern House, 65 Brown Street, GLASGOW, G2 8EX
Telephone: 0141-224 2595 (Direct Dialling) Fax: 0141-224 2503

0141-248 7890 (Switchboard)
Internet e-mail address: t.leaver@dstan.mod.uk

Your Reference :

Our Reference : D/DStan/11/2

Date : 9 November 1998

Removal of Product Qualification Approval

IMPORTANT ANNOUNCEMENT

1. This Standard contains a Product Qualification Approval (PQA) scheme.  iMOD policy requires that all
PQA schemes are removed from Defence Standards called up in contracts placed after 1st January 1998.

2. Users of this Standard are to contact the Project Manager (PM), Equipment Support Manager (ESM) or
Technical Service Authority (TSA) named in the contract or order, to identify whether there is a continuing need
for an approvals scheme.

3. iiProduct Conformity Certification (PCC) is a risk based process that replaces PQA.  Once a risk has been
identified PCC can be included as a contract clause.  In exceptional circumstances agreement can be sought from
AD/Stan for PCC to be included in a Defence Standard.

4. At the next revision of this Standard the PQA scheme will be removed.

T R Leaver
Head of Standards Programme Management

Tel: 0141 224 2595  FAX: 0141 224 2503

                                                            
i Defence Council Instruction (General) 197/97; Quality Temporary Memorandum 5/98; Chief of
Defence Procurement Instruction CDPI/TECH/250 (draft)
ii PCC is certification that a product meets its specification.  When PC is required by the contract, the
contractor is responsible for obtaining the necessary PCC.  Certification shall be provided from a
NAMAS accredited laboratory when appropriate.  PCC shall apply where a Risk Assessment has been
identified by the PM; ESM or TSA.
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